Jeśli masz to szczęście, że masz taras lub patio, z pewnością będziesz chciał z niego korzystać również zimą. To jest główny powód posiadania pieca na zewnątrz. Jednak na rynku dostępne są różne rodzaje. Tutaj dowiesz się, dlaczego warto wybrać zewnętrzne kuchenki gazowe na butan i jak zrobić to dobrze.
Zapewniają dużą kaloryczność, czyli to co nas interesuje, a do tego mają większą moc niż elektryczne. Jako paliwo mogą wykorzystywać gaz butan lub propan. Jako zalecenia wskazane jest zachowanie dystansu, a także unikanie zbliżania się do nich zwierząt.
Wśród ich głównych zalet wyróżnia się szeroki zasięg działania oraz wysoka wydajność. Pamiętaj też, że zewnętrznych kuchenek gazowych nie można umieszczać w pomieszczeniach półzamkniętych ze względu na emisje. Nie zmieściłyby się też w pomieszczeniu ze standardowymi sufitami.
Zależy to przede wszystkim od rodzaju zastosowania, jakie zamierzasz wykonać. Jeśli jesteś profesjonalistą w branży hotelarskiej, powinieneś wybrać model w kształcie grzyba, a jeśli do domu, piramidalny, ale który z nich jest każdy? Poniżej przedstawiamy:
Nazwa pochodzi od kształtu głowy i jest używana głównie w hotelach, na zewnętrznych tarasach, ponieważ oznacza to również znaczące oszczędności finansowe. Jeśli chodzi o butelkę, jest ona zaczepiona do kaptura, a następnie pozostaje ukryta w metalowej ramie
Ciepło jest emitowane przez metalową siatkę, która otacza (i chroni) sam palnik. Moc można łatwo regulować. Również okap górnej części rozprowadza ciepło w dół i równomiernie. W niektórych modelach ciepło dochodzi do średnicy trzech metrów. W jego wykończeniach przeważa stal i malowany metal.
Charakteryzują się piramidalnym kształtem. A zamiast okrągłego palnika mają żarówkę, z której odprowadzane jest ciepło, zaopatrzoną w atrakcyjny płomień. Wyróżniają się także wyjątkowym designem, dlatego świetnie prezentują się na zewnętrznych tarasach lub patio, a nawet w hotelach.
Jednak zaleca się jego wyłączne stosowanie w przestrzeniach całkowicie zewnętrznych (jak wspomniano powyżej), ze względu na emisję zanieczyszczających gazów, które nie byłyby w stanie wydostać się w przestrzeni zamkniętej lub półzamknięte.
Gdy już zdecydowaliśmy się na kuchenkę gazową, kolejną rzeczą jest wybór modelu, który zawsze będzie zależny od pomieszczenia, w którym chcemy ciepło Tak więc piece piramidalne mają różne rozmiary wysokości: od praktycznych 1,85 m do standardowych 2,25 m.
Grzybki również zwykle osiągają 2,25 metra i mogą osiągnąć moc cieplną do 13,5 kilowata. Wiele modeli jest wyposażonych w kółka na spodzie, co ułatwia przenoszenie. Aby dać wyobrażenie o czasie jego trwania, czas palenia może sięgać 50 godzin.
Osoby z gazem promieniującym mają palnik na podczerwień o dużej mocy, do czterech tysięcy watów. Mogą ogrzewać pomieszczenia o powierzchni do 30 metrów kwadratowych. Z kolei piece katalityczne emitują ciepło przez panel poprzez promieniowanie. Idealnie nadają się na tarasy o powierzchni do 25 metrów kwadratowych. Jeśli używasz termostatu, oszczędzasz 30%.
Na koniec te, które pracują z niebieskim płomieniem, są najbezpieczniejsze. W dodatku zużywają najmniej, ponieważ zapłon następuje już przy naprawdę wysokiej temperaturze. Ponadto posiadają dwa wyloty ciepła: przedni i górny. Polecane są również do pomieszczeń o powierzchni 35 mkw. Mają też dłuższy okres użytkowania, co przekłada się na oszczędności.
Nasi klienci nam ufają
Opinie naszych klientów
Otrzymuj nasze wiadomości