Przeszłość i teraźniejszość grilla nie byłaby taka sama bez Webera, prawdziwego giganta w branży. W dużej mierze ta firma zaszczepiła kulturę grillowania w Stanach Zjednoczonych, a później na całym świecie. Jesteśmy Weber Center, czyli oficjalnym dystrybutorem produktów tej legendarnej marki. Brycus News przedstawia fascynującą historię.
Zanim dowiemy się o początkach Webera, wróćmy do czasów sprzed drugiej połowy XX wieku. Kto chciał delektować się kawałkami grillowanego węgla drzewnego, musiał na ogół zbudować murowany grill na tarasie lub w ogrodzie. Będąc całkowicie na zewnątrz, deszczowy lub wietrzny dzień może zrujnować nawet najlepsze plany.
Ale sposób robienia grilla zaczął się zmieniać w połowie ubiegłego wieku, kiedy George Stephen wpadł na nowatorski pomysł. Za pomocą boi morskiej zbudował jeden z pierwszych przenośnych grillów w historii. Zasada produkcji tego pierwszego modelu była zaskakująco prosta i jednocześnie skuteczna. Po podzieleniu metalowej kulki na dwie części, postawił jedną z jej połówek na trzy stopy, aby była poręcznym złożem węgla drzewnego. Druga część byłaby użyta jako osłona, która chroniłaby żywność przed żywiołami i lepiej rozprowadzała ciepło w środku.
Wynalazek ten nie wymagał długo pochwały od rodziny i przyjaciół nowego wynalazcy, co skłoniło go do zastanowienia się nad możliwością wprowadzenia na rynek swojego przenośnego grilla. Około rok po wydaniu pierwszego prototypu George postanowił kupić firmę Weber Bros. Metal Works, której był już partnerem, stając się tym samym jej jedynym właścicielem. W ten sposób narodziła się firma Weber-Stephen Products Co., która całkowicie poświęciła się produkcji i sprzedaży grilla.
Z czasem prezentacja grilla Weber zmienia się, aby poprawić ich wydajność i zwiększyć ich możliwości. Na przykład przed końcem lat pięćdziesiątych dodano komin, aby umożliwić ulatnianie się dymu bez konieczności podnoszenia pokrywy.
W latach sześćdziesiątych wprowadzono na rynek model z okrągłym stołem, który oferuje idealną przestrzeń do przygotowywania posiłków nawet w najbardziej trudnych warunkach. Ponadto dostarczono samochód, aby ułatwić jego transport.
Kolejny kamień milowy w historii Webera nastąpił w następnej dekadzie, wraz z wydaniem Gas Barbecue Kettle (1971) i Weber Electric Kettle (1973). Następnie węgiel przestał być jedynym źródłem ciepła, a projekty zaczęły działać na gazie i elektryczności.
W latach osiemdziesiątych pojawiły się dwie prezentacje, które wciąż trwają do dziś, oczywiście z innym aspektem niż ten czas. Odwołujemy się do Weber Genesis i Weber Smoke Mountain Cooker. Ze swojej strony system czyszczenia One-Touch do grilla na węgiel drzewny (nadal obecny w dzisiejszych modelach) został stworzony w ostatniej dekadzie ubiegłego wieku. Nadejście nowego tysiąclecia przyniosło Weber Q i serię Summit.
Weber stał się częścią hali sław z grilla jako synonim jakości, wszechstronności i niezawodności. Dziś jest prawdziwym pionierem i innowatorem w globalnej branży grillowania. Nic dziwnego, że jest uważany za jedną z najlepszych marek w swojej branży.
Aby zakończyć ten artykuł Brycus News, chcemy przypomnieć, że jesteśmy Weber Center. Oznacza to, że w naszym sklepie internetowym znajdziesz grill węglowy, gazowy i elektryczny tej prestiżowej firmy. Ponadto jesteśmy oficjalnym dystrybutorem innych produktów Weber, w tym tabletek zapłonowych, węgla drzewnego, drewna do wędzenia, butli gazowych, akcesoriów do przygotowywania i gotowania żywności oraz szczotek metalowych ułatwiających czyszczenie części.
Nasi klienci nam ufają
Opinie naszych klientów
Otrzymuj nasze wiadomości