Marka: Batlle
Odniesienie: 011901BOLS
Odmiana o krótkiej łodydze i bardzo dużej spłaszczonej kapuście o intensywnie skręconych liściach. Rustykalny, produktywny i bardzo ceniony na rynku
Charakterystyka techniczna:
Metoda uprawy: Wysiewa się od maja do lipca na rozsadnik, przesadzając do ramy o wymiarach 50 x 60 cm. gdy sadzonki osiągną około 15 cm. Wysoki.
Zbiory: od października do grudnia. Masa netto: 10 gramów Ilość nasion w kopercie: 3000 Kapusta mediolańska (Brassica oleracea, sabauda), jest rośliną z rodziny krzyżowatych.
Zawiera kapustę, która ma dmuchane liście, tworzy dobrą zaokrągloną lub spłaszczoną zwartą kapustę. Są bardzo odporne na mróz. Jest to jeden z najbardziej cenionych rodzajów ze względu na swój smak i konsystencję. Jest najczęściej spożywany po ugotowaniu jako warzywo i jest bardzo cenionym daniem zimą. To danie bogate w witaminy A, C, wapń i bogate w błonnik.
OGÓLNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UPRAWY KAPUSTY Na ogół preferują chłodny, wilgotny klimat. Są to uprawy jesienno-zimowo-wiosenne, dzięki czemu są bardzo odporne na mróz. Preferuje gleby głębokie, dobrze nawożone, dobrze zatrzymujące wilgoć, ale bez problemów z podlewaniem. Do ustalenia uprawy najczęściej stosuje się technikę przeszczepu, którą przeprowadza się 30-35 dni po siewie. W zależności od rozwoju wybranej odmiany, powierzchni i sezonu wegetacyjnego rama plantacji może wahać się od 50-100 cm. między liniami i 30-50 cm. między roślinami. Zapłać adekwatnie do urodzajności działki. Zwalczaj chwasty herbicydami. Uważaj na problemy fitopatologiczne, które mogą się pojawić: (robaki glebowe, mucha kapuściana, klaczka fałszywa, ćma, pchła, mszyca, mączniak rzekomy, alternaria). Zbieraj, gdy kapusta jest dobrej wielkości i zwarta.