Włoski ekspres lub moka pot, to ekspres, który podobnie jak ekspres do kawy robi kawę przepuszczając przegotowaną wodę pod ciśnieniem pary przez zmieloną kawę.
Wejdź i odkryj najlepsze ekspresy do kawy od najlepszych marek na rynku.
Włoski ekspres do kawy (1933)
Główny artykuł: Moka pot
Ekspres do kawy włoskiej lub mocha składa się z dwóch korpusów, które są skręcane ze sobą w centralnej części. Dolna część to zbiornik na wodę, który z jednej strony posiada zawór bezpieczeństwa i w którym umieszcza się filtr w kształcie lejka z kawą. Górna część to zbiornik, który otrzyma zaparzoną kawę. Wrząca woda uwalnia parę, która zwiększa ciśnienie wewnątrz zbiornika, powodując, że woda unosi się rurką filtrującą przez zmieloną kawę, wydobywając jej esencję i smak. Kiedy dociera do góry, wychodzi przez małą perforowaną wieżę u góry, aby zapobiec cofaniu się zaparzonej kawy i pozostaje tam, aż cała kawa wypłynie. Wykonane są zwykle z aluminium lub stali nierdzewnej. Używana jest raczej dobra zwykła kawa. To wygodny, szybki i łatwy sposób na przygotowanie kawy espresso. Działa na palnikach do płyt kuchennych przy umiarkowanym upale
Nasi klienci nam ufają
Opinie naszych klientów
Otrzymuj nasze wiadomości